蜜月大比拼【馬爾代夫v.s.斐濟】住宿篇

Updated: Jul 30, 2019


大部分人去馬爾代夫都係會住水上屋,但咁多間酒店又應該點揀呢?!

而去斐濟又究竟有無水上屋住呢?!如果無水上屋又有乜揀?!


馬爾代夫

LUX* North Male Atoll

距離機場約15分鐘水上飛機機程嘅LUX* North Male Atoll有別於一般水上屋的木色設計,大瞻使用左白色撞粉紅色。如果以打卡為目的真係無得輸。每間Water Villa更有私人無邊際泳池、屋頂悠閒空間同埋無敵海景嘅床。


JW Marriott Maldives Resort & Spa

2019年9月先開嘅JW Marriott Maldives Resort & Spa位於Shaviyani Atoll,距離機場約1小時水上飛機機程。如果你想去一間無朋友去過的5星豪華酒店,呢一間真係不二之選。


Grand Park Kodhipparu

最近好多人打卡嘅Grand Park Kodhipparu距離機場約20分鐘船程。呢間酒店最大嘅特點就係房間入面嘅吊床。無論係夜晚觀星,下晏午睡定係日頭自拍呢一張吊床都可以讓你零距離接近馬爾代夫嘅海。


斐濟

Fiji Marriott Resort Momi Bay

位於主島的Momi Bay距離機場只有45分鐘車程嘅Fiji Marriott Resort Momi Bay係斐濟第一間的Marriott酒店。位於環礁湖上嘅水上屋更係斐濟獨一無二。


Likuliku Lagoon Resort

位於Malolo Island上的Likuliku Lagoon Resort距離Denarau碼頭只有1小時的船程。渡假村內除咗有仿斐濟原住民嘅住宿外,仲有民族表演及祭典。


Sofitel Fiji Resort

正在修葺中的Sofitel Fiji Resort位於主島的Denarau渡假區,距離機場只有25分鐘的車程。有別於渡假區的其他酒店,Sofitel酒店內的預辦登機櫃位令佢作為離開斐濟前的住宿有著絕對嘅優勢。

#馬爾代夫 #Maldives #斐濟 #Fiji #Honeymoon #蜜月

143 views

Member of:

Expert on:

©2019 by Travel Master Company Limited